Składniki:
Ciasto:
3 jajka,
9 dag cukru pudru,
6 dag mąki,
2 łyżki dżemu porzeczkowego,
2-3 banany,
1 budyń waniliowy,
½ l mleka,
5 dag cukru.
Glazura:
10 dag czekolady,
5 dag masła,
bita śmietana
Jak przyrządzić?
Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę, mleko, ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelać do formy i piec w temp. 180 st. C. Ostudzić. Podstawę tortu posmarować dżemem porzeczkowym, obłożyć gęsto plasterkami bananów. Zalać budyniem i ostudzić. Czekoladę roztopić z tłuszczem. Posmarować wierzch tortu i ozdobić bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | anty23 |