Składniki:
makaron penne (najlepiej ok. 30 dag), 1 podwójna pierś z kurczaka, 3 pomidory, 20 dag sera żółtego startego (jeżeli ktoś lubi, może więcej:)), bazylia i fix do kurczaka po włosku Knorra
Jak przyrządzić?
Pokrój kurczaka na mniejsze kawałki i obsmaż na margarynie. Przygotuj fix według przepisu na opakowaniu. Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj z usmażonym kurczakiem i fiksem. Dosyp do tego 2/3 porcji sera żółtego (startego) i wymieszaj (możesz dodać też bazylii). Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy i przykryj folią aluminiową. Włóż do rozgrzanego piekarnika (160-180 st.) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij, połóz na wierzch ćwiartki obranych ze skórki pomidorów, posyp resztą serka i zapiekaj, aż się rozpuści.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne!
Uwagi:
Sprawdzone danie na romantyczne kolacje... najlepiej podawać z dobrym winkiem :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jarzynka |