Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji
EWA ROSIECKA • dawno temuMusaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska?
Czym jest musaka?
Musaka (inaczej moussaka) jest tradycyjnym daniem, wywodzącym się z Grecji. Przypomina nieco lazanię, lecz tutaj zamiast makaronu jest bakłażan, który stanowi podstawę tego dania. Wierzch stanowi sos beszamelowy oraz żółty ser.
Zamiast bakłażana można użyć ziemniaków lub cukinii. Musaka występuje również w wersji wegetariańskiej, bez mięsa.
Danie to warto jest zrobić, jeśli szukamy niebanalnych smaków i pragniemy urozmaicić naszą codzienną kuchnię. Chociaż czas przygotowania tego dania to około 90 minut, to na pewno warto go znaleźć, aby chociaż spróbować, jak smakuje grecka musaka.
Poniżej znajdziesz nasz przepis na to oryginalne danie.
Jak zrobić musakę — przepis
Potrzebne składniki do zapiekanki:
- 1 duży bakłażan (lub 2 mniejsze);
- 0,5 kg mielonego mięsa (baraniego lub wieprzowo — wołowego);
- 1 duża cebula;
- kilka ziemniaków;
- przecier pomidorowy w kartoniku;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 liście laurowe;
- ¼ łyżeczki cynamonu;
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego;
- 3 łyżeczki tymianku;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- 2 łyżeczki oregano;
- 75 ml białego wina;
- mąka do obtoczenia bakłażanów;
- oliwa z oliwek;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania zapiekanki:
1. Bakłażany myjemy, kroimy na około 50-centymetrowe plastry i solimy. Wkładamy do durszlaka, gdzie puszczą sok i odstawiamy je na pół godziny. Dzięki temu bakłażan nie będzie ostry.
2. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez 5 minut, po czym układamy je w żaroodpornym naczyniu, aby całe dno zostało przez nie zajęte.
3. Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i toczymy w mące. Smażymy na oliwie z oliwek przez około 3 minuty z każdej strony.
4. Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, drugą połowę odkładamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki, aż się zeszkli. Dodajemy 3 ząbki czosnku, jeszcze chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone. Wszystko ze sobą mieszamy.
5. Po usmażeniu mięsa wlewamy przecier pomidorowy razem z pomidorami z puszki. Dolewamy białe wino i przyprawiamy: zielem angielskim, tymiankiem, cynamonem, liśćmi laurowymi, oregano, solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy sos przez około 25 minut.
Składniki na beszamel:
- 3 szklanki mleka;
- 4 łyżki masła;
- 1 żółtko;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- gałka muszkatołowa;
- 3 — 5 łyżek ostrego sera (cheedara);
- sól;
- pieprz.
6. W czasie duszenia mięsa przygotowujemy beszamel. Rozpuszczamy w rondelku 4 łyżki masła, do których dodajemy 4 łyżki mąki. Jak zacznie skwierczeć, dolewamy mleka, żółtko i roztrzepujemy je trzepaczką.
7. Nasz sos przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na końcu dodajemy ser. Gotujemy go jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając. Ewentualne grudki przesiewamy przez sito.
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC. Z sosu pomidorowego wyławiamy liście laurowe — nie będą nam już potrzebne. Jeśli sos jest mdły, doprawiamy według uznania. Połowę wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany. Następnie układamy drugą warstwę bakłażan i zalewamy resztą sosu.
9, Na wierzch wylewany sos beszamelowy i pieczemy do 55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekujemy około 5 minut, zanim zaczniemy kroić — zbyt gorąca może się rozpaść.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze