Składniki:
30 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, łyżeczka jagód jałowca, 1 szklanka wina - czerwone wytrawne lub półwytrawne, 3 łyżki bulionu, 3 łyżki masła, szklanka śmietany słodkiej 18%, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wątrobę pokroić w paski, cebulę w krążki, a ogórki w kostkę. Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć wątrobę ze wszystkich stron, wyjąć i przechować w cieple. Na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę, dodać ogórki, wino, jałowiec, bulion. Dusić chwilę, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać śmietanę, chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z wątrobą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | ewka |