Składniki:
1/2 kg łopatki bez kości, marchewka, pietruszka, kawałek selera, ziemniak, cebula, papryka czerwona i zielona, b. mała cukinia, garstka fasolki szparagowej, kilka różyczek kalafiora, kilka pomidorów, szklanka ryżu, rosołek z kostki, sól, pieprz, tymianek, bazylia, kilka łyżek oleju
Jak przyrządzić?
Kroimy mięso w drobną kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i odstawiamy. Kroimy cebulę i paprykę w paski, inne jarzyny w słupki, cukinię po obraniu w kostkę. Pomidory w ósemki (można uprzednio po sparzeniu ściągnąć z nich skórę). W dużym rondlu lub naczyniu żaroodpornym, które będzie można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, dorzucamy cebulę z papryką, chwilę smażymy, później dodajemy warzywa oprócz pomidorów, ryż, dwie szklanki wrzątku, kostkę rosołową, mieszamy, aż się zagotuje, na końcu wrzucamy pomidory, lekko mieszamy i posypujemy tymiankiem i bazylią. Przykrywamy i wkładamy na godzinę do piekarnika o temp. 180 st.
Jak podawać?
Doskonałe jako danie główne. Świetnie smakuje na drugi dzień po odgrzaniu.
Uwagi:
Moja babcia była Serbką i ten przepis przetrwał w mojej rodzinie do dziś, choć widziałam inne przepisy na djuvecz (czyt. dziuwecz). Jest to typowo letnia potrawa, gdy wszystkie warzywa można kupić świeże. Można zrezygnować z niektórych składników, np. cukinii, kalafiora czy fasolki, ale im więcej rozmaitości, tym lepiej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | Anunka |