Składniki:
50 dag mięsa wieprzowego (łopatka), 1 łyżka czerwonej papryki, 2 duże cebule, 50 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka kminku, 1 butelka piwa Budweiser Budvar 0,5 l, 1 kromka razowego chleba, sól, czarny pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy sproszkowaną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso stale mieszając, smażymy około 10 minut. Posypujemy kminkiem i wlewamy pół butelki piwa. Rondel przykrywamy i gotujemy 45 minut na małym ogniu. Kruszymy drobno chleb razowy, dodajemy do mięsa razem z resztą piwa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z knedlami bułczanymi - czeskie houskove knedliki.
Uwagi:
Tradycyjna czeska potrawa - smacznego:-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Luna |