Składniki:
jeden łosoś patroszony, papryka kolorowa, czosnek, cukinia, cebula, por, cytryna, sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy do ryb.
Jak przyrządzić?
Łososia umyć, pozbawić zbędnych płetw i ewentualnie głowy, umyte i rozdrobnione (posiekane lub starte na tarce) warzywa wymieszać z sokiem z połówki cytryny, posolić i popieprzyć obficie, jeśli ktoś lubi bardziej pikantnie, może dodać jedną pokrojoną papryczkę chilli. Wymieszane warzywa wcisnąć do środka łososia, łososia ułożyć na folii aluminiowej, lekko posolić i polać oliwą z oliwek, zawinąć i piec do miękkości na grillu.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa no i oczywiście grill z węglem drzewnym.
Jak podawać?
Wg upodobań, ale dla mnie konieczny do tego jest sos czosnkowo - koperkowy.
Uwagi:
Można ułożyć łososia np. w gęsiarce między warstwami warzyw i piec w piekarniku.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | zetor |