Składniki:
2 galaretki truskawkowe, 2 galaretki agrestowe, 2 galaretki pomarańczowe, 2 x śmietana 18% (duża),
4 stołowe kopiaste łyżki cukru pudru, owoce: truskawki, jagody lub brzoskwinie, biszkopty lub herbatniki.
Jak przyrządzić?
Galaretki rozpuszczamy w 0,50 l przegotowanej wody - każdy smak w osobnej miseczce, następnie studzimy. W tortownicy układamy biszkopty lub herbatniki, następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dzielimy ją na 3 części. Do każdej dodajemy przestudzoną galaretkę, mieszając energicznie wylewamy stopniowo, pamiętajmy, aby pozostawić troszeczkę na wierzch (około 1 szklanki powinno wystarczyć), układamy owoce i zalewamy je pozostałą galaretką. Można dodawać do środka owoce.
Uwagi:
Pamiętajmy, aby podczas rozpuszczania galaretki zbytnio jej nie napowietrzyć tzn. powoli mieszać, ja osobiście robię z 4 kolorów. Do środka dodają galaretkę pokrojoną w kostki. Dobór galaretek pozostawiam państwu wg. gustu. Ciasto wygląda po rozkrojeniu kolorowo i apetycznie, moje koleżanki zachwalają to ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | beata siwa |