Składniki:
Cztery jajka - i dalej, ile ważą jajka, tyle odmierzamy margaryny, cukru (kryształ, nie puder) i mąki plus dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Osobno przygotowujemy cztery sparzone cytryny, dwa żółtka, 3/4 szklanki cukru i dwie łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Odmierzoną margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy całe jajka i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem i ucieramy do gładkiej konsystencji. Wykładamy do tortownicy o średnicy 32 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. W czasie kiedy ciasto się piecze, do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą wyciskamy sok z 4 cytryn + skórka otarta z dwóch, dodajemy cukier, dwie łyżki masła - mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec trzeba dodać dwa żółtka, energicznie mieszając całość. Powstanie delikatny budyń, którym po wyjęciu z piekarnika polewamy ciasto, może by z górką:). Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do pieca na 5 minut. Po wyjęciu trzeba poczeka aż całkiem wystygnie.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, wyciskacz do cytryn, tarka, tortownica.
Jak podawać?
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Uwagi:
Ciasto jest bardzo mokre i bardzo słodkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Jaymzz |