Składniki:
kawałek schabu bez kości, ok. kilograma, świeża bazylia, ze 2 duże garści, kieliszek białego, wytrawnego wina, ok. pół słoiczka musztardy sarepskiej (może być inna), niecała główka czosnku, pół szklanki oleju do marynaty + trochę do smażenia, sól, pieprz, bulion obojętnie jaki.
Jak przyrządzić?
Schab umyć, oczyścić z włókien i tłuszczu, osuszyć. Ostrym nożem porobić na górze schabu kieszonki. Bazylię opłukać, osuszyć, pokroić. Obrać czosnek i część ząbków pokroić w słupki i powciskać w kieszonki w mięsie, a część przepuścić przez praskę i przełożyć do kubka. Dodać sól, bazylię i pieprz, wymieszać, na końcu dodać olej i jeszcze raz wymieszać. Schab dokładnie wysmarować marynatą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia:Piekarnik nastawić na 200 stopni, w dużym kubku przygotować bulion. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim schab na rumiano. Chlusnąć na patelnię białe wino i odparować. Schab przełożyć do brytfanki (ja używałam keksówki), polać tym co zostało na patelni i bulionem tak, żeby płyn sięgał co najmniej do 1/3 wysokości schabu. Po wierzchu i z boków posmarować mięso obficie musztardą. Wsadzić do piekarnika. Po ok. 15 minutach zmniejszyć temperaturę do mniej więcej 160 stopni i piec dalsze 45 min. do godziny. Podlewać bulionem i płynem od pieczenia parę razy, parę razy również smarować musztardą. Ze 2 razy obrócić. Po upieczeniu zostawić na chwilę schab w wyłączonym i otwartym piecu, po czym zawinąć w folię aluminiową i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli chcemy jeść na gorąco, trzymać w folii jakąś godzinę.
Uwagi:
Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo soczysty i aromatyczny, a mnie i moim bliskim smakuje najlepiej na zimno. Pyszny do kanapek!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 105 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |