Składniki:
Cukinia (ilość dowolna), świeży szpinak (odpowiednio dużo), czosnek, pomidorki koktajlowe, skruszony parmezan, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię kroimy w długie paski (ok. 5 mm grubości) i układamy obok siebie w wysmarowanym oliwą naczyniu. Szpinak kroimy jak najdrobniej (można zmielić). Do miseczki wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, wrzucamy posiekany szpinak, mnóstwo parmezanu (powinien przeważyć w ilości), dodajemy ok. 2-3 łyżki oliwy (aby połączyć składniki), odrobinę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wymieszany szpinak kładziemy na plastry cukinii, wykorzystując ok. połowę "farszu". Pomidorki koktajlowe kroimy bardzo drobno (wręcz na ósemki) i układamy je wygodnie na cukiniach. Nakładamy resztę farszu posypując go z grubsza dodatkowo parmezanem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Piekarnik, naczynie do pieczenia - najlepiej jednorazowe, aluminiowe, miseczka, nóż, łyżka.
Jak podawać?
Ja zajadam z chlebem lub zupełnie bez niczego.
Uwagi:
Do podkreślenia smaku można dodać kilka oliwek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | MoiSeul |