Składniki:
1/4 lub połowa dorodnej, najlepiej wiejskiej kury,
gicz wołowa, szponder ok 30dkg, kość szpikowa, może być, ale nie musi skrzydło indycze, 2 duże cebule, połowa selera, 2 pory, 1/4 główki kapusty włoskiej, 2 pietruszki, 4 marchewki, 2 goździki, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 10 ziaren pieprzu, wstążka skórki cytrynowej, pęczek koperku, sól i pieprz, 3 litry wody mineralnej lub źródlanej.
Jak przyrządzić?
Mięso zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, goździki i ziarenka pieprzu, czosnek. Na blasze lub na gazie pieczemy połówki cebul i wrzucamy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu zdejmując co jakiś czas szumowiny. Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie warzywa i wstążkę cytrynową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Rosół solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dopiero na samym końcu, po wcześniejszym przecedzeniu.
Uwagi:
Postarajmy się o dobrej jakości mięso, absolutnie nie kupowane w supermarketach! Kura najlepsza jest wiejska i dobrze taką zdobyć. Mięso musi być dojrzałe. Starajmy się kupować je raczej w małych sklepikach u sprawdzonych dostawców. W rosole bardzo ważna jest woda, najlepiej żeby była to woda mineralna lub źródlana. Do prawdziwego rosołu nie używamy żadnych kostek rosołowych ani pewnej popularnej przyprawy! Rosół kojarzy się nam ze zdrowiem, często jest podawany osobom chorym na wzmocnienie. Kostki rosołowe i gotowe mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu, który jest bardzo niezdrowy! Zrobienie prawdziwego rosołu wbrew pozorom nie jest rzeczą łatwą. Najważniejsze to dobrać odpowiednie mięsa. Zdobycie wiejskiej kury nie jest wcale takie trudne, a smak jest nie do porównania do kury sklepowej. Jedna taka kura podzielona na 4 części i zamrożona wystarczy na 4 razy. To jest przepis na prawdziwy rosół, nie na pseudo rosoły robione na kostkach. Nasze smaki niestety często zepsute są przez nadużywanie przypraw, ketchupów, majonezów itp. i nie każdemu prawdziwy rosół może smakować. Ale starajmy się naprawiać błędy i nauczmy się na nowo co znaczy dobra kuchnia;) Smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Bandi24 |