Jak przyrządzić?
CIASTO:40 dag mąki, 15 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżki proszku do pieczenia.MAK:20 dag maku (sparzyć, zmielić), 2 jaja ubić z 20 dag cukru, 1 łyżeczkę kaszy manny połączyć z makiem, dodać bakalie, olejek i wymieszać (lub kupić gotową masę makową).SER:½ kg sera (może być 1 kg w wiaderku), 4 żółtka + 20 dag cukru – utrzeć, dodać ser, 1/3 kostki roztopionego masła, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, bakalie.
Uwagi:
CIASTO:Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. 1 placek upiec oddzielne (wychodzi twarde).MAK:Wyłożyć na nieupieczony placek.SER:Wyłożyć na mak i piec 40 minut w temp. 200 stopni C. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce i usmażyć, dodać galaretkę. Gorące jabłka wyłożyć na upieczone ciasto. Przykryć plackiem upieczonym wcześniej. Polać polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | kamila |