Składniki:
1 pierś kurczaka; pieczarki - malej, ewentualnie średniej wielkości; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki maki pszennej; 2 łyżki startego żółtego sera (najlepsza jest zawsze Gouda); 2 jajka; natka pietruszki (świeża, ewentualnie suszona); 1 łyżeczka Vegety; pieprz czarny lub kolorowy;
zioła do drobiu Kamis; olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka pokrój w kostkę 15 mm x 15 mm. Oceń, czy odpowiadają Ci takiej wielkości kosteczki. Pamiętaj, iż podczas smażenia zmienia swą wielkość na mniejszą. Dodaj do głębokiego naczynia - miseczki. W zależności, jakiej wielkości masz pieczarki, pokrój je w podobne części do kosteczek kurczaka. Dodaj do miski.Wsyp mąkę, ser. Dodaj majonez i na końcu jajka.Przypraw teraz łyżeczką Vegety, zmielonym pieprzem. Dosyp pietruszkę. O ile ją lubisz i tyle ile lubisz. Ja dodaję dość dużo. Do tego wsypuję zioła do drobiu. Najlepsze z Kamisa i nie są słone. Wymieszaj dokładnie wszystko razem.Powstało z tego ciastopodobna mieszanka? Super!Więc smaż na rozgrzanym oleju na piękny, złocisty kolorek. Nakładaj łyżką kotleciki. Moje mają wielkość dłoni.
Potrzebne przybory:
Miska, łyżka, patelnia, łopatka do przewracania.
Jak podawać?
Zawsze podaję je z ryżem złotym, bo jest bardzo delikatny i ładnie się gotuje. Równie pycha z:ugotowanymi ziemniakami; makaronem ryżowym bez gotowania.Do tego proponuje salate lub kapustke pekinska z (i tutaj zawsze ide na latwizne ;-)) sosem salatkowym Knorra.Najlepsze.
Uwagi:
Możesz zastąpić pierś indyczą. Pierwotny przepis jest bez pieczarek. Ja uwielbiam zarówno i kurczaka i pieczarki. Nie zawiodę Cię!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | Nie dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kanarek_25 |