Składniki:
4 filety rybne (obojętnie jaka ryba, najlepiej bez ości), 1 kg ziemniaków, mrożonka warzywna (groszek, kukurydza, fasolka szparagowa), 1 por, cebula, czosnek, przyprawy, szklanka mleka. Tarty ser żółty.
Jak przyrządzić?
Włożyć rybę do żaroodpornego naczynia z odrobiną oleju, przyprawić, zalać szklanką mleka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 min. W międzyczasie ugotować ziemniaki. W osobnym garnku podgotować mieszankę warzywną, tak żeby warzywa były miękkie. Pokroić por i cebulkę i udusić na patelni z masełkiem. Po 20 minutach wyciągnąć rybę z piekarnika, wyłożyć na talerz, mleku z duszenia ryby, odlać do kubka, przyda się do ziemniaków. Rozdrobnić rybę na małe kawałeczki. Wyłożyć z powrotem do żaroodpornego naczynia. Na rybę wyłożyć uduszony por z cebulką. Jak ziemniaki się ugotują. Zrobić z nich puree, dodać masło i mleko, i ugotowaną mieszankę warzywną. Wymieszać. Na rybę i por z cebulką nałożyć ziemniaki z warzywami. Posypać dużą ilością tartego sera. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min. Podawać z sałatką. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Monia Lpool |