Składniki:
20 dag masła - kostka, 20 dag cukru - niepełna szklanka, cukier waniliowy, 3 jaja, aromat rumowy, szczypta soli, 2,5 szklanki mąki, 4,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, pół szklanki mleka, 3 lub 4 gruszki w zależności od wielkości, 2 łyżki kakao i 3 łyżeczki cukru i nieco mleka
Jak przyrządzić?
Utrzeć 20 dag masła z 20 dag cukru (niepełna szklanka) oraz cukrem waniliowym, dodawać ucierając po kolei 3 jaja, aromat rumowy, szczyptę soli, mąkę z proszkiem do pieczenia, pół szklanki mleka, dokładnie wszystko wymieszać. 2/3 ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, wyłożyć na to gruszki pokrojone w ćwiartki, do pozostałej jednej części dodać 2 łyżki kakao i 3 łyżeczki cukru oraz nieco mleka - wymieszać i wylać na gruszki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Miska, coś do ucierania, tortownica, piekarnik.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Maki |