Składniki:
Ciasto: 2 szkl. mąki, 1/2 margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka (białka do piany), 2 łyżki gęstej śmietany. Masa: 1 kg sera białego, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 4 jaja (żółtka z dwóch jajek, 2 całe), białka z dwóch na wierzch do piany, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe.
Jak przyrządzić?
Ser, olej, cukier, cukier waniliowy i 4 jaja wymieszać robotem, dodać 3 szklanki mleka i 2 budynie. Wlać na blachę wyłożoną ciastem. Piec ok. 50 min. Po upieczeniu dodać pianę z 4 białek i 4 łyżek cukru pudru i jeszcze piec 10-15 minut. Smacznego.
Uwagi:
Kiedy wylewamy masę serową na ciasto, jest ona bardzo rzadka, tak ma być.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | średni |
Autor | Gabi |