Składniki:
3 jajka, mleko, mąka, ser typu rokpol, ser feta, serek naturalny, parmezan tarty, boczek wędzony, sól, pieprz, zioła prowansalskie, zielony pieprz cały, śmietana 18%.
Jak przyrządzić?
Ciasto na naleśniki: 3 żółtka wbić do miski, dodać szklankę mleka i szklankę mąki – zmiksować na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, dodać mleka, jeśli za rzadka – dodać mąki. W osobnym naczyniu na sztywną pianę zmiksować białka (dodać szczyptę soli, wtedy łatwiej będzie ubić pianę).Dodać białka do reszty masy i delikatnie wymieszać. Tłuszcz na patelni musi być bardzo dobrze rozgrzany i nie może być go dużo, bo ciasto wchłania wszystko i naleśniki robią się tłuste.Farsz: Wymieszać w misce opakowanie serka naturalnego (250 g), opakowanie fety, 50 g sera typu rokpol (z błękitną pleśnią), dodać odrobinę ziół prowansalskich i zielonego pieprzu (może być w ziarenkach, jak ktoś lubi), do tego 2 łyżki śmietany 18% i pokrojony w cienkie, krótkie, wąskie plasterki boczek wędzony. Farszu nie solić!Usmażone naleśniki wysmarować gotowym farszem – dość grubo, zawinąć i włożyć z powrotem na patelnię. Podsmażać kilka minut z obu stron na małym ogniu – farsz musi być gorący, a sery w środku roztopione.
Jak podawać?
Talerz płaski polać gęstą śmietaną 18%, całość posypać ziołami, na to położyć naleśniki (farsz jest dość słony, a śmietana świetnie równoważy smaki). Naleśniki na wierzchu można posypać odrobiną parmezanu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Autor | Kolinda |