Składniki:
300 g sera żółtego, mały słoiczek majonezu, 4 jaja, 400 g pieczarek, 1 cebula, olej, szczypta pieprzu ziołowego, szczypta oregano, łyżka ziół prowansalskich, sól.
Jak przyrządzić?
Przygotować farsz z pieczarek, podsmażając na oleju cebulę i pieczarki. Przyprawić pieprzem ziołowym i ziołami. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać jajka, majonez i oregano. Wymieszać na gładką masę. Małą blaszkę wysmarować olejem, położyć papier do pieczenia, a następnie znów wysmarować olejem, by rolada nie przywarła. Rozsmarować masę serową na blaszce i włożyć do piekarnika na 30 min (180 stopni). Po upieczeniu wyjąć roladę, przewrócić, nałożyć przy brzegu farsz i zwijać ciasno. Na końcu docisnąć brzeg. Owinąć wokół folią aluminiową i znów włożyć do piekarnika na 30 min i zapiekać w tej samej temp. Następnie wyjąć, ostudzić i pokroić, gdy będzie zimna. Najlepiej smakuje z keczupem!
Uwagi:
Może to i kaloryczne danie, ale sycące i dość łatwe w przygotowaniu (mnie wyszło już za pierwszym razem).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Alexiz |