Składniki:
Ryba: panga, sola lub ryba maślana - ok. 1 kg, dwa pory z długą białą częścią, 2 marchewki średniej wielkości, pół kostki masła extra, przyprawa typu vegeta, sól, pieprz do smaku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Filety ryby morskiej rozmrozić, pokroić w dosyć duże kawałki (np. filet na dwie, góra trzy części), w garnku przygotować rosół z przyprawy typu vegeta, kilku ziaren pieprzu i kilku ziaren ziela angielskiego - zagotować. Pory pokroić dosyć drobno (np. plasterki grubości do 0,5 cm i te jeszcze na pół), marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do gotującego się rosołu, odczekać ok. 4 min i włożyć rybę. Gotować tylko do "zbielenia", w środku może być jeszcze lekko różowa. Na patelni rozgrzać masło i przełożyć łyżką cedzakową najpierw warzywa, a potem rybę z wywaru. Dusić na maśle pod przykryciem ok. 10 min.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, garnek, patelnia
Jak podawać?
Można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem lub na kolację z pieczywem.
Uwagi:
W trakcie duszenia można rybę delikatnie obrócić.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | bumka |