Bakaliowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 jaja, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 kg twarogu, ok. 1 kg różnych bakalii (wg własnego uznania), 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki mleka, herbatniki (na prostąkątną blachę potrzeba około 5 paczek), polewa (najlepiej białą lub mleczną czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka).

Jak przyrządzić?

Najpierw robimy masę. Należy odzielić białka i żółtka. Białka ubić osobno. Żółtka, cukier puder i waniliowy wymieszać razem, stopniowo dodając (niekoniecznie przemielony) twaróg. Na koniec dodać białka, razem to wszystko dobrze zmiksować. Gotową masę przełożyć do garnka i zagotować na niewielkim ogniu, mieszając (żeby się nie przypaliło). Po zagotowaniu dodać wymieszaną z mlekiem w osobnej szklance mąkę ziemniaczaną. Wszytko szybko wymieszać. Dodać posiekane bakalie. Masę jeszcze ciepłą wylać na wyłożoną herbatnikami blachę, potem wierzch przykryć jeszcze jedną wartwą herbatników i na to wylać polewę czekoladową. Ciasto odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce na jakąś godzinkę, tak aby stężało.

Potrzebne przybory:

garnek, blacha prostokątna, miska, mikser

Jak podawać?

Na talerzyku.

Uwagi:

Ciasto jest przepyszne!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcjeok. 32
AutorIlona1a

Bakaliowiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy