Składniki:
4 jaja, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 kg twarogu, ok. 1 kg różnych bakalii (wg własnego uznania), 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki mleka, herbatniki (na prostąkątną blachę potrzeba około 5 paczek), polewa (najlepiej białą lub mleczną czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka).
Jak przyrządzić?
Najpierw robimy masę. Należy odzielić białka i żółtka. Białka ubić osobno. Żółtka, cukier puder i waniliowy wymieszać razem, stopniowo dodając (niekoniecznie przemielony) twaróg. Na koniec dodać białka, razem to wszystko dobrze zmiksować. Gotową masę przełożyć do garnka i zagotować na niewielkim ogniu, mieszając (żeby się nie przypaliło). Po zagotowaniu dodać wymieszaną z mlekiem w osobnej szklance mąkę ziemniaczaną. Wszytko szybko wymieszać. Dodać posiekane bakalie. Masę jeszcze ciepłą wylać na wyłożoną herbatnikami blachę, potem wierzch przykryć jeszcze jedną wartwą herbatników i na to wylać polewę czekoladową. Ciasto odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce na jakąś godzinkę, tak aby stężało.
Potrzebne przybory:
garnek, blacha prostokątna, miska, mikser
Jak podawać?
Na talerzyku.
Uwagi:
Ciasto jest przepyszne!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 32 |
Autor | Ilona1a |