Składniki:
1 kg ryby (np. panga, dorsz, mintaj i im podobne). Zalewa: kilka cebul (ile kto lubi), puszka przecieru pomidorowego (albo puszka pomidorów, które trzeba przetrzeć przez sito i dodać wraz z zalewą), 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy, 6 łyżek octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Posolone, popieprzone i w panierce (mąka, jajko, mąka) filety usmażyć w głębokim oleju. Usmażone przełożyć do naczynia. Przygotować zalewę: W garnku zagotować wodę z cukrem, oliwą, octem i pokrojonymi w plasterki cebulami, listkami laurowymi, zielem angielskim. Dodać przecier, wymieszać dokładnie i gorącym zalać rybę.
Potrzebne przybory:
deska, patelnia, nóż
Jak podawać?
Z pieczywem.
Uwagi:
Jeść ją najwcześniej następnego dnia, a smakuje równie dobrze przez kilka kolejnych dni (ale trzymać w lodówce).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Autor | funia |