Składniki:
Upieczony biszkopt kakaowy z 6 jaj, 4 żółtka, 1 całe jajko, 3/4 szkl. cukru, margaryna (Palma lub Kasia), 2 serki homogenizowane waniliowe (150 lub 200 g), 2 szkl. mleka w proszku, 3 łyżki żelatyny, 2 paczki biszkoptów okrągłych (po 20 dag każda), 1 polewa czekoladowa. Do nasączenia biszkoptów: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki spirytusu, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Krem: 4 żółtka, 1 całe jajko, 3/4 szkl. cukru miksować na parze, aż zacznie gęstnieć. Margarynę utrzeć, dodać ubite podane składniki (po wystygnięciu), dodać serki homogenizowane, mleko w proszku. Na koniec dodać 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szkl. gorącej wody, miksować wszystko razem. Biszkopt przekroić na dwie części, na jedną część nasączonego biszkopta wyłożyć trochę masy (większą część), na to nasączone okrągłe biszkopty i na nie znowu położyć masę i na to drugi biszkopt (nasączyć), na to pozostałą część masy i znowu wyłożyć biszkopty (nasączone) i polać polewą. Gdyby masa była zbyt sztywna, można ja podgrzać chwilę, mieszając.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | *Aga* |