Składniki:
Mleko, ryż (nie w woreczkach), cynamon mielony, cukier, masło, cukier waniliowy, sól.
Jak przyrządzić?
Gotujemy ryż na mleku z odrobiną soli (mniej więcej na dwa litry mleka trzy garście ryżu). Gotujemy, aż ryż będzie miękki i całość będzie gęsta. Tak ugotowany ryż nakładamy na talerz i na środku nakładamy kawałek masła i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym. Cały bajer w tym, że jadłem to wiele lat, posypując samym cukrem z cynamonem bez wanilii, a wanilia dodała charakteru potrawie.
Uwagi:
Taką porcję z dwóch litrów potrafię zjeść sam w ciągu dnia. Nie lubię dodawać owoców, jak niektórzy to robią.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bori |