Składniki:
6 dużych krewetek na osobę (im większe, tym lepsze, mrożone dostępne w hipermarketach), suszone pomidory, czosnek, natka pietruszki, oliwa, limonka lub cytryna, makaron razowy.
Jak przyrządzić?
Makaron razowy ugotować wg przepisu na opakowaniu, w wersji al dente. Mrożone krewetki przelać wrzątkiem, osuszyć i wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelnię, najlepiej taką dosyć głęboką. Niech się posmażą chwilę. W tym czasie pokroić suszone pomidory (kilka plasterków na osobę) i wrzucić do krewetek, wcisnąć w to ząbek czosnku albo i więcej, w zależności od upodobań (można też czosnek wycisnąć na oliwę przed dodaniem krewetek, wtedy aromat jest intensywniejszy). Makaron po ugotowaniu wrzucić na patelnię, posypać to wszystko posiekaną pietruszką. Wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć na talerze ozdobione ósemką cytryny lub limonki.
Uwagi:
Makaron może być dowolnego rodzaju, ale raczej nie nitki, polecam świderki, w wersji wzbogaconej z krewetkami można wrzucić małże, kalmary itp., co kto lubi, można też dodać odrobinę sosu sojowego do smaku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | krewetka |