Składniki:
Małe ziemniaki, części kurczaka, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, włożyć do naczynia, posypać solą, pieprzem lub specjalną przyprawą do ziemniaków. Skropić oliwą lub olejem, wymieszać, żeby każdy był w miarę równomiernie przyprawiony. Części kurczaka przyprawić ulubionymi przyprawami. Na blachę położyć kurczaka, wysypać ziemniaki (nie na kurczaka, tylko obok), włożyć do piekarnika na godzinę bez przykrycia. Piec w temperaturze ok. 220 stopni, po godzinie sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Ziemniaki można przemieszać jeden raz, by opiekły się równomiernie.
Jak podawać?
Może być z surówką.
Uwagi:
Ilości są dowolne, zależy na ile osób. Ziemniaki smakują prawie jak z ogniska i są pyszne. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Grażyna |