Składniki:
Biszkopt: 1 i 1/2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 1 litr śmietany 36%, 3 opakowania galaretki (np. wiśniowa, agrestowa i ananasowa), 4 łyżki cukru, 1 puszka ananasa w syropie.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na blachę i piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Masa: 2 galaretki (czerwoną i zieloną) zrobić parę godzin wcześniej, aby dobrze stężały (jedną galaretkę rozrobić w 1 szkl. wody). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać galaretkę ananasową (rozrobić w pół szklanki wody, ostudzić i powoli wlewać do ubitej śmietany, mieszając mikserem). Ostudzony biszkopt przeciąć i nasączyć syropem ananasowym z puszki. Na biszkopt położyć kostki ananasa i pokrojone w kostkę galaretki (zieloną i czerwoną), na to wylać śmietanę i przykryć drugą częścią ciasta. Polać polewą czekoladową i schłodzić.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Śmietana przed ubiciem musi być dobrze schłodzona!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | paula |