Mamałyga

Przepis kulinarny

Składniki:

2 kg ziemniaków, 1 kg białej cebuli, 1 puszka kukurydzy, 40 dag twardego żółtego sera, przyprawa do ziemniaków Kamis, sól, pieprz, olej. Sos:
tzatziki Prymatu, ogórek świeży, 1 duży jogurt naturalny (najlepiej Bakoma), 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka majonezu.

Jak przyrządzić?

Sos: do dużej miski tarkujemy ogórek, dolewamy duży jogurt naturalny, 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę majonezu, wsypujemy tzatziki Prymatu i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Mamałyga: surowe ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w dużą kostkę. Wlewamy do dużego garnka olej, wsypujemy pokrojone ziemniaki i cebulę, solimy i dusimy (kiedy zacznie przywierać, można dodać odrobinę wody). Gdy z ziemniaków i cebuli zrobi się paćka, wsypujemy kukurydzę, przyprawę do ziemniaków Kamis, pieprz i dusimy jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser. Mieszamy, czekamy 5 minut, aż ser się rozpuści i gotowe.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, deska do krojenia, tarka, miska

Jak podawać?

Z sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Przybliżony koszt15 zł
AutorNenedhel

Mamałyga: Podobne przepisy

Mamałyga: wypróbuj również

Powiązane Tematy