Składniki:
2 kg ziemniaków, 1 kg białej cebuli, 1 puszka kukurydzy, 40 dag twardego żółtego sera, przyprawa do ziemniaków Kamis, sól, pieprz, olej. Sos:
tzatziki Prymatu, ogórek świeży, 1 duży jogurt naturalny (najlepiej Bakoma), 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka majonezu.
Jak przyrządzić?
Sos: do dużej miski tarkujemy ogórek, dolewamy duży jogurt naturalny, 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę majonezu, wsypujemy tzatziki Prymatu i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Mamałyga: surowe ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w dużą kostkę. Wlewamy do dużego garnka olej, wsypujemy pokrojone ziemniaki i cebulę, solimy i dusimy (kiedy zacznie przywierać, można dodać odrobinę wody). Gdy z ziemniaków i cebuli zrobi się paćka, wsypujemy kukurydzę, przyprawę do ziemniaków Kamis, pieprz i dusimy jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser. Mieszamy, czekamy 5 minut, aż ser się rozpuści i gotowe.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, deska do krojenia, tarka, miska
Jak podawać?
Z sosem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Nenedhel |