Składniki:
6-8 dużych cebul, 1 lub 2 kostki bulionu albo ok. pół litra rosołu, cukier do smaku (nawet kilka czubatych łyżeczek), pieprz, vegeta, sól albo maggi (co kto lubi), szczypta gałki muszkatołowej, oliwa z oliwek do smażenia cebuli (reczej więcej niż mniej).
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać i pokroić (może być w dość dużą kostkę, bo zostanie później zmiksowana) i szklić długo, aż będzie "prawie przypalona", to znaczy większość ciemnobrązowa, a miejscami nawet prawie czarna. Wlać rosół lub bulion z kostki - najlepiej nie cały od razu. Zmiksować i zobaczyć, czy konsystencja nam odpowiada. Jeśli za gęsty, to dolać jeszcze rosołu/bulionu. Jeśli trzeba, to dosolić. Dodać pieprz, gałkę i cukier. Nie bać się cukru - sos ma mieć słodką nutę. Ja lubię nawet dość mocno słodkawy. Kolor całości jest brązowy.
Potrzebne przybory:
garnek z grubym dnem do szklenia cebuli - w nim potem robimy resztę
Jak podawać?
Do mięsa mielonego najlepiej.
Uwagi:
Ja najbardziej lubię go z pulpetami, sznyclami - w ogóle z mielonym mięsem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Autor | lietuvis |