Sos Tatarski alaja

Przepis kulinarny

Składniki:

majonez,
smietana,
musztarda,
ogórki konserwowe,
grzyby marynowane (najlepiej podpinki),
cebula (mała),
jajko,
sól,
pieprz,
cukier.

Jak przyrządzić?

Kroimy ogórki, cebulkę i grzyby w kostkę najmniejszą jak tylko można. To samo robimy z zagotowanym na twardo jajkiem. Wszystko mieszamy, dodajemy smietanę zmieszaną z majonezem plus musztarda. Dodajemy sól, pieprz, cukier. No i smacznego!

Potrzebne przybory:

ostry nóż, deseczka, miseczka

Jak podawać?

można nawet jesć ze swieżym pieczywem

Uwagi:

Ogórka i cebuli mniej więcej tyle samo. Grzybów 1/2 więcej. Na dwa srednie ogórki jedno jajko. Na dwie łyżki smietany, trzy majonezu i do tego pół łyżeczki musztardy (ale musztarda nie musi być). Z doprawieniem jak kto woli. Z gęstoscią to jak kto woli, dla mnie lepszy jest taki pół na pół, nie za gęsty i nie za rzadki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Autorgresiek

Sos Tatarski alaja: Podobne przepisy

Sos Tatarski alaja: wypróbuj również

Powiązane Tematy