Pod migdałową pierzynką - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

5 jajek,
1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 słoika dzemu malinowego,
po 250 g malin i jeżyn,
5 białek,
1 szkl. cukru pudru,
3 łyżki płatków migdałowych,
sól, cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Upiec biszkopt w dużej prostokątnej blaszce (ja robię to tak: ubijam białko na sztywną pianę, potem dodaję cukier i dalej ubijam, potem dodaję żółtka i na koniec już lekko mieszając obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia). Biszkopt wystudzić. Dżem malinowy rozgrzac w rondelku i posmarować nim ciasto. Na to ułożyć owoce. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.Rozsmarować na owocach i posypać migdałami. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Jak podawać?

Ciasto należy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Uwagi:

Ciasto jest lekkie i pyszne. Można je robić nie tylko latem z malinami i jeżynami, ale ja piekłam je też z brzoskwiniami z puszki lub jabłkami. Zmieniałam wtedy tylko rodzaj dżemu na odpowiedni smak

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Przybliżony koszt15 zł
AutorAsia

Pod migdałową pierzynką: Podobne przepisy

Pod migdałową pierzynką: wypróbuj również

Powiązane Tematy