Składniki:
1 mała papryka czerwona, zielona i żółta,
60 g suszonych pomidorów,
50 ml wrzątku,
2 łyżeczki suszonych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 ml letniej wody,
450 g białej mąki chlebowej,
2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
2 łyżki przecieru,
150 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka soli,
1 łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i ułożyć na metalowym ruszcie uprzednio obrane papryki. Opiekać je do czasu, aż skórka nieco się przypiecze. Odstawić na 10 minut, obrać ze skórki i posiekać.
Pomidory pokroić w paski, zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia.
Drożdże i cukier wsypać do kubka, zalać letnią wodą i odstawić na 15 minut, by urosły.
Mąkę przesiać do miski i dodać rozmaryn. Następnie wlać drożdże, dodać przecier, pomidory (z wodą), paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać na gładką masę.
Ciasto ugniatać z 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby urosło (tak na 40 minut). Ponownie zagnieść i przełożyć do tortownicy (średnica tak około 25 cm). W cieście zrobić małe dołki i przykryć na 30 minut.
Powierzchnię ciasta nasmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą. Piec 35-40 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Autor | Emilka |