Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki miodu (może być sztuczny)
- pół słoika dżemu porzeczkowego
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka sody
- ok. 3/4 torebki przyprawy do piernika
- ok. 2-3 łyżek kakao
- rodzynki
- dużo orzechów
Jak przyrządzić?
Utrzeć jajka, cukier, dodać dżem i resztę składników. Ciasto wylać do blaszki i posypać orzechami, nie trzeba ich kroić, bo po upieczeniu będą miękkie i będą ładnie wyglądały. Ja sypię ich bardzo dużo i łyżeczką je zanurzam w cieście. Ja piekę w temp ok. 180 st. przez 1 godz. i 15 min, ale to zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać patyczkiem.
Uwagi:
Piernik jest pyszny, wilgotny i pięknie pachnie miodem i przyprawą, a przede wszystkim szybko się robi. Ja go piekę przeważnie z podwójnej porcji w keksówkach. Można go mrozić. Za jakiś czas po rozmrożeniu jest jescze lepszy. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Wiola |