Piernikowe cuda
DAMIESA • dawno temuÂ
Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o których krąży wiele legend i podań. Co więcej, ten gatunek ciasta jest sławny na cały świat, więc wstyd nie skosztować choć jego kawałeczka. Tym, którzy w najbliższym czasie nie wybierają się w tamte rejony wystarczy wybrać się do pobliskiej cukierni w poszukiwaniu kruchego, ciemnego ciasta, którego kształtów, rodzajów i receptur jego przyrządzania jest bez liku, więc naprawdę jest w czym wybierać.
Warto wiedzieć, że pierniki było niegdyś utożsamiane z luksusem ze względu na zastosowanie w nich drogich w tamtych czasach przypraw korzennych. Dziś możemy je spotkać zarówno w formie miękkiego ciasta przekładanego marmoladą, jak i w postaci ciasteczek o różnej wielkości i kształcie. Do tego mamy także wybór co do smaku (bo pierniki przyprawiane są np. goździkami, miodem, imbirem, marcepanem, jałowcem, lawendą, czy anyżem), czy nadzienia ( np. różanym, jabłkowym, czekoladowym, czy nawet z dodatkiem advocata!). Swój ciemny kolor piernik zawdzięcza dodatkowi kakao oraz brązowemu cukrowi. Przyrządzając go w domowym zaciszu warto do masy warto dodać orzechy, bakalie, czy rodzynki.
Â
Najmłodszym piernikowy domek może kojarzyć się z podstępnym planem Baby Jagi, do którego zwabiła ona dzieci. Tak było w bajce, ale w rzeczywistości piernik powinien kojarzyć się raczej ze smakowitą słodyczą rozpływającą się w ustach kruchą masą. Dlatego aby nieco ocieplić wizerunek tego ciasta w ich oczach dziś w naszej galerii pragnę Wam pokazać jak można fantazyjnie udekorować pierniki, tworząc tym samym prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki, które sprawią radość nie tylko dzieciom, ale także dorosłym (np. podarowane w spontanicznym prezencie). Znajdziemy tu więc słodkie domki, serca i figurki malowane kolorowym lukrem, czy zdobione łakociami w postaci żelków oraz groszków. Aby wzbogacić smak tych kolorowych dekoracji można też wykorzystać kandyzowane owoce, czy wszelkiego rodzaju posypki.
Â
Co ciekawe smak pierników jest na tyle wyjątkowy, że stał się inspiracją do tworzenia smakowych kaw na bazie ich aromatu. Jeśli dotąd nie mieliście okazji jej spróbować koniecznie nadróbcie zaległości!
Â
Na koniec ważna wskazówka – jeśli pragniecie przyrządzić piernik własnoręcznie warto pamiętać, żeby przygotować go nawet do kilkunastu dni przed podaniem, bo w tym czasie ciasto nabierze pożądanej twardości i specyficznego aromatu.
Â
Która z tych kolorowych piernikowych propozycji spodobała się Wam najbardziej?
Â
Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze