Piernikowe cuda
DAMIESA • dawno temu
Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o których krąży wiele legend i podań. Co więcej, ten gatunek ciasta jest sławny na cały świat, więc wstyd nie skosztować choć jego kawałeczka. Tym, którzy w najbliższym czasie nie wybierają się w tamte rejony wystarczy wybrać się do pobliskiej cukierni w poszukiwaniu kruchego, ciemnego ciasta, którego kształtów, rodzajów i receptur jego przyrządzania jest bez liku, więc naprawdę jest w czym wybierać.
Warto wiedzieć, że pierniki było niegdyś utożsamiane z luksusem ze względu na zastosowanie w nich drogich w tamtych czasach przypraw korzennych. Dziś możemy je spotkać zarówno w formie miękkiego ciasta przekładanego marmoladą, jak i w postaci ciasteczek o różnej wielkości i kształcie. Do tego mamy także wybór co do smaku (bo pierniki przyprawiane są np. goździkami, miodem, imbirem, marcepanem, jałowcem, lawendą, czy anyżem), czy nadzienia ( np. różanym, jabłkowym, czekoladowym, czy nawet z dodatkiem advocata!). Swój ciemny kolor piernik zawdzięcza dodatkowi kakao oraz brązowemu cukrowi. Przyrządzając go w domowym zaciszu warto do masy warto dodać orzechy, bakalie, czy rodzynki.
Najmłodszym piernikowy domek może kojarzyć się z podstępnym planem Baby Jagi, do którego zwabiła ona dzieci. Tak było w bajce, ale w rzeczywistości piernik powinien kojarzyć się raczej ze smakowitą słodyczą rozpływającą się w ustach kruchą masą. Dlatego aby nieco ocieplić wizerunek tego ciasta w ich oczach dziś w naszej galerii pragnę Wam pokazać jak można fantazyjnie udekorować pierniki, tworząc tym samym prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki, które sprawią radość nie tylko dzieciom, ale także dorosłym (np. podarowane w spontanicznym prezencie). Znajdziemy tu więc słodkie domki, serca i figurki malowane kolorowym lukrem, czy zdobione łakociami w postaci żelków oraz groszków. Aby wzbogacić smak tych kolorowych dekoracji można też wykorzystać kandyzowane owoce, czy wszelkiego rodzaju posypki.
Co ciekawe smak pierników jest na tyle wyjątkowy, że stał się inspiracją do tworzenia smakowych kaw na bazie ich aromatu. Jeśli dotąd nie mieliście okazji jej spróbować koniecznie nadróbcie zaległości!
Na koniec ważna wskazówka – jeśli pragniecie przyrządzić piernik własnoręcznie warto pamiętać, żeby przygotować go nawet do kilkunastu dni przed podaniem, bo w tym czasie ciasto nabierze pożądanej twardości i specyficznego aromatu.
Która z tych kolorowych piernikowych propozycji spodobała się Wam najbardziej?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze