Składniki:
1 kg maki, 4 jajka, 1 szklanka miodu, 1 kostka margaryny,
3 szklanki cukru, 1 litr mleka, 1 proszek do pieczenia,
1 lyzeczka sody oczyszczonej, 2 przyprawy do piernika,
2 lyzki kakao, 2 lyzki oliwy, 1 olejek rumowy, w cukier waniliowy, bakalie - wg gustu.
Jak przyrządzić?
Mleko, miòd, margaryne, olej, cukier, kakao - wlozyc do wysokiego garnka, zagrzac na wolnym ogniu do rozpuszczenia sie skladnikòw, pozostawic do ostygniecia. Dodac reszte skladnikòw i dobrze wymieszac. Na koncu dodac piane ubita z bialek, lekko wymieszac. Ewentualnie dodac bakalie.
Blache wysmarowac maslem i posypac bulka tarta. Piec w temperaturze 180°C okolo 50 minut.
Uwagi:
Na 2-3 osoby wystarczy przygotowac ciast z 1/2 porcji.
Ciasto mozna przechowywac dosc dlugo i z kazdym dniem jest smaczniejsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ela |