Piernik świąteczny - pachnie radością
OLIWKA . • dawno temuW świąteczne dni cały dom powinien pachnieć… piernikiem oczywiście. Spróbuj go przygotować, a przypomnisz sobie wigilię z dzieciństwa, kiedy jedynym problemem było wymyślenie sposobu na spróbowanie świątecznych przysmaków. Stare, dobre czasy. Jak miło czasem do nich powrócić.
Przygotuj:
- pół szklanki miodu
- 3 szklanki mąki
- 1 szklankę cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przypraw do piernika
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 szklankę mleka
- 1 szklankę powideł śliwkowych
- ¾ szklanki oleju
1. Połącz kakao, cukier, mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę.
2. Po chwili dodaj żółtka, mleko, olej, miód i powidła.
3. By świąteczny piernik był smaczny, musisz dokładnie wymieszać składniki.
4. Ubij białka i połącz je z masą piernikową. Zrób to bardzo delikatnie.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pyszny piernik wlej do wysmarowanej masłem foremki i piecz 50 minut. Smacznego!
6. A co przygotujesz kiedy skończą się świąteczne dania? Może przypomnisz sobie jak smakują potrawy z gęsi?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze