Ciasto cynamonowe - i pachnie radością
OLIWKA . • dawno temuCóż może być przyjemniejszego w szary, zimny dzień niż pachnące ciasto cynamonowe? Też uważacie, że nic? Z taką słodkością w domu od razu robi się przyjemniej, przytulniej i bardziej rodzinnie. Moje drogie panie, nie twierdzę, że to wy macie przygotowywać tę pyszność. Przecież możecie podsunąć przepis waszym ukochanym panom.
Przygotuj:
- 30 dag mąki
- 20 dag cukru
- 15 dag masła
- 10 dag zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 4 łyżki cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- szczyptę soli
- tłuszcz do formy
A do dekoracji:
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- mielony cynamon
1. Utrzyj miękkie masło tak, by powstała puszysta masa.
2. Później dodaj cukier, jajka i znów dokładnie wszystko ucieraj, aż całość będzie zupełnie gładka.
3. Wsyp teraz mąkę, migdały, cynamon, goździki sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie.
4. Zawiń zarodek ciasta cynamonowego w folię i włóż go na godzinę do lodówki.
5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto tak, by miało 5 mm grubości.
6. Posmaruj je żółtkiem, wymieszanym ze śmietaną i posyp cynamonem.
7. Natłuść blachę i ułóż w niej pyszne ciasto cynamonowe.
8. Doskonałe ciasto do kawy będzie gotowe za kwadrans, jeśli ustawisz piekarnik na 180 stopni. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze