Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 kost. masła
4 żółtka
1 szkl. cukru
3 łyżki śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek + 3/4 szkl cukru + 2 łyżki kartoflanki (ubijać) = piana (najpierw ubij białka na sztywno potem dodawaj resztę składników)
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
2 paczki rodzynek
2 paczki orzechów włoskich - posiekać
Krem:
1 szkl. mleka
1 duża łyżka kartoflanki
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 kost. masła
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, śmietanę, mąkę z proszkiem. Ucierać do konsystencji ciasta. Rozłożyć na dwie równe blachy(jedną blaszkę dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia). Na każdej blaszce ciasto posmarować dżemem, posypać rodzynkami, wyłożyć na to pianę. Na piankę posypać orzechy i piec około 30 min. w temp. 1600C na złoty kolor. Piec każdą blaszkę osobno
Krem:
Połowę mleka zagotować w drugiej połowie rozebełatać żółtka, kartoflankę, cukier, cukier waniliowy. Rozmieszać i wlać do gotującego mleka. Zamieszać wystudzić. Po zupełnym wystudzeniu dodać masło i utrzeć.
Krem wyłożyć na 1 blachę ciasta (upieczonego oczywiście) rozsmarować równo i Przykryć drugim upieczonym ciastem. Wierzch polukrować lub polać białą i czarną polewą do ciasta (cieniutkie zygzaki).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | iwa84 |