Ciasto budyniowe
KAROLINA • dawno temuChyba nie ma nic lepszego pod słońcem niż domowe wypieki. To właśnie do nich często wracamy myślami, przypominając sobie czasy błogiego dzieciństwa i smak drożdżówki albo pysznego tortu śmietankowego, który zrobiła dla nas mama albo babcia. Dość wspomnieć towarzyszące nam uczucie niecierpliwości, kiedy nie mogłyśmy się doczekać, aż pięknie pachnąca babka drożdżowa wreszcie ostygnie i będziemy mogły rozkoszować się jej smakiem. Nie ulega wątpliwości, że to zupełnie coś innego, gdy udajemy się do cukierni i wybieramy ulubionego ptysia albo zajadamy się bezami z bitą śmietaną. Kupowanie gotowych wypieków jest na pewno zdecydowanie łatwiejsze i nie pochłania nam czasu, jednakże nie mamy podczas niego żadnej satysfakcji oraz wspaniałego aromatu towarzyszącego pieczeniu ciast. Oprócz tego nie mamy pojęcia, co się znajduje w jedzonym cieście francuskim bądź biszkoptach. Najlepszym rozwiązaniem dla kobiet dopiero rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią jest wykorzystanie szybkich i sprawdzonych przepisów na zawsze wychodzące ciasta. Nie przegap okazji i już teraz poznaj recepturę na ciasto budyniowe, a także dowiedz się, co innego możesz zrobić z budyniu.
Ciasta z budyniem
Już sam budyń dla niektórych z nas jest niepojętą recepturą, a co dopiero ciasta przyrządzane z jego udziałem. Okazuje się bowiem, że coraz więcej z nas, mając ochotę na mały deser, nie przygotowuje go w pełni samodzielnie, a sięga po szeroko dostępne półprodukty. Rzadko kto decyduje się na poznanie przepisu na domowy budyń i woli dodać do zakupionego proszku wodę bądź mleko. Nie można mieć tego nikomu za złe, zwłaszcza że osiągany efekt nie jest aż tak bardzo odbiegający od oryginału, a brak czasu nie daje nam często wyboru. Co więcej, po budyń sięgamy znacznie częściej niż nam się wydaje. Istnieje wiele ciast z budyniem, który doskonale sprawdza się w zastępstwie innych dodatków, jak na przykład bitej śmietany. Wskazać tu można dwa ich główne rodzaje. Po pierwsze są to przepisy na ciasta z budyniem, w których mamy do czynienia z wykorzystaniem go w formie nadzienia. I tak budyń dodaje się nawet do smażonych pączków bądź tortów. Oprócz tego istnieje grupa wypieków, które zawdzięczają swoją strukturę właśnie temu niezwykłemu produktowi. I tutaj mamy do czynienia z ciastami budyniowymi. Jeżeli nabrałaś ochoty na ich upieczenie, zapoznaj się z poniższym przepisem na ciasto budyniowe.
Przepis na ciasto budyniowe
Do upieczenia ciasta budyniowego będziesz potrzebowała:
- 1 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 1 łyżki proszku do pieczenia,
- szczypty soli,
- 125 ml mleka,
- 2 łyżek oleju roślinnego,
- 1 laski wanilii,
- 200 ml wody,
- 1 szklanki cukru kryształu,
- 2 łyżek kakao.
Mąkę należy przesiać i dodać do niej cukier puder, szczyptę soli, a także proszek do pieczenia. Następnie do mikstury dodajemy pół szklanki mleka oraz 2 łyżki oleju. Laskę wanilii należy rozciąć i do wskazanych składników dodać jej ziarna. Całość powinna być dokładnie wymieszana, abyśmy nie mieli w cieście żadnych grudek.
Całość należy przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Cukier kryształ oraz kakao trzeba wymieszać i posypać powierzchnię ciasta. Następnie gotujemy niecałą szklankę wody. Kiedy będzie wrzała, polewamy nią ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 350°C na 40 minut. Po wyjęciu ciasta odczekaj jeszcze 10 minut, aby trochę ostygło.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze