Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki krupczatki,
- 10 dkg cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 20 dkg margaryny,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka amoniaku,
- 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany,
- powidło dowolnego smaku.
Piana:
- 4 białka,
- 20 dkg cukru pudru,
- posiekane orzechy włoskie (ilośc wg upodobania).
Krem:
- 1 kostka masła,
- 1 budyń śmietankowy (mleko),
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej wg upodobania),
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę, margarynę posiekać drobno, dodać cukier i żółtka (białka zostawiamy do piany). Do śmietany dajemy amoniak i szybciutko wylewamy na robione ciasto. Zarabiamy je i dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Smarujemy powidłem cienko, na to dajemy pianę ubitą z dwóch białek i 10 dkg cukru, posypujemy ją orzechami i wsadzamy do piekarnika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo (wykładamy blachę, smarujemy powidłem, na powidło dajemy pianę i posypujemy orzechami).
Masa: budyń ugotować w mniejszej ilości niż podanej na opkaowaniu (na półsztywno). Ostudzić i dodać do utartego masła z cukrem. Na końcu dodawać po łyżce śmietany i zmiksować wszystko :)
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | katherine |