Składniki:
ciemny chleb - 400 g,
śmietana 30% - 400 g,
mleko - 200 ml,
jajka - 4 szt.,
cukier - 125 g (pół szklanki)
Jak przyrządzić?
Żółtka jajek utrzeć z cukrem. Do utartych z cukrem żółtek, ciągle miksując, dodawać powoli śmietanę i mleko. Masę zmiksować w malakserze z chlebem tak, aby miała jednolitą konsystencję.Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą chlebową.Całość wylać na wysmarowaną masłem formę (najlepiej naczynie żaroodporne).Piec aż do zrumienienia na wierzchu.
Potrzebne przybory:
duża miska,mikser,malakser z ostrzem tnącym,naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Pudding jest deserem, jest więc dość słodki. Ma jednak wyraźny posmak chleba. Jeżeli wolimy, aby był słodszy, możemy go posmarować dżemem lub konfiturą, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Najlepiej go jednak podawać bez dodatków.
Uwagi:
Jeżeli nie posiadamy malaksera lub innego urządzenia, którym da się utrzeć masę z chlebem tak, aby była jednolita, możemy rozkruszyć chleb i drobno posiekać. Masa nie musi być idealnie jednolita, będzie po prostu nieco inaczej wyglądać i minimalnie inaczej smakować.Jeżeli chleb używany do puddingu jest bez dodatków (ziaren, śliwek, musli itp.), możemy sami wzbogacić pudding, dodając siekanych orzechów, płatków owsianych itd.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Tomek |