Kuchnia brytyjska: Yorkshire pudding
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuYorkshire pudding to potrawa kuchni angielskiej przypisywana hrabstwu Yorkshire, choć popularna i spożywana na terenie całej Wielkiej Brytanii.
Yorkshire pudding przygotowuje się z gęstego ciasta naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek. Wypiekane w blaszanej formie w wysokiej temperaturze, złociste i kruche puddingi mają kształt miseczki. Podaje się je na gorąco, najczęściej do pieczeni lub mięs, jako element niedzielnych i świątecznych obiadów.
Choć potrawę łączy się z hrabstwem Yorkshire, jej pochodzenie nie jest znane. Nazwa występuje co najmniej od 1747 roku, kiedy opublikowano przepis w książce kucharskiej Hannah Glase „The Art of Cookery Made Plain and Simple”. W XVIII i XIX wieku puddingi pieczono w prostokątnych blachach. W Wielkiej Brytanii w pierwszą niedzielę lutego obchodzony jest Yorkshire Pudding Day.
Przepis: How to make Yorkshire pudding?Zobacz także: Kuchnia brytyjska: Sunday roast
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze