Kuchnia brytyjska: Sunday roast
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuSunday roast to tradycyjne brytyjskie danie obiadowe serwowane w niedzielę zazwyczaj wczesnym popołudniem, składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków z dodatkami, takimi jak sos, warzywa oraz Yorkshire pudding.
Sunday roast, czyli „niedzielna pieczeń” to tradycyjne brytyjskie danie obiadowe serwowane w niedzielę zazwyczaj wczesnym popołudniem, składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków z dodatkami, takimi jak sos, warzywa oraz Yorkshire pudding.
Inne nazwy posiłku to Sunday dinner, Sunday lunch czy roast dinner. Poza Wielką Brytanią Sunday roast rozpowszechniony jest również w Irlandii oraz krajach Wspólnoty Narodów. Przypomina spożywany podczas świąt Bożego Narodzenia Christmas dinner, ale jest od niego mniej obfity.
Przyrządzanym mięsem jest najczęściej wołowina (roast beef) w sosie pieczeniowym (gravy). Podaje się ją z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami (roast or mashed potatoes) i gotowanymi warzywami. W zależności od regionu i pory roku mogą to być: brokuły, rzepa, fasolka szparagowa, marchewka lub groszek. Ważny element niedzielnej uczty stanowi Yorkshire pudding – tradycyjny wypiek w kształcie miseczki z ciasta zbliżonego do naleśnikowego.
Więcej: Recipes for roast beef
Zobacz także: Kuchnia brytyjska: zapiekanki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze