Piernik Babci Heleny - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg mąki,
- 4 jaja,
- 1 proszek do pieczenia (36 g na 1 kg mąki),
- 1 cukier waniliowy,
- 1 przyprawa do pierników,
- 1/2 zapachu cytrynowego,
- 1 łyżka kakao + trochę cynamonu,
- 1 łyżeczka zaparzonej kamy,
- szczypta soli,
- 1 łyżka octu,
- 1 słoik ciekłego sztucznego miodu,
- 3/4 szkl. oleju,
- rodzynki,
- orzechy.

Jak przyrządzić?

Blachę posmarować i posypać mąką. ½ ciasta rozciągnąć na blasze, posmarować kwaśnymi powidłami i nałożyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec ok. 40 min. w dobrze nagrzanym piekarniku.

Uwagi:

Pyszne:-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcjeduża blacha
Autorwnusia

Piernik Babci Heleny: Podobne przepisy

Piernik Babci Heleny: wypróbuj również

Powiązane Tematy