Składniki:
- makaron (najlepiej rurki),
- 2 średnie cebule,
- ząbek czosnku,
- mała puszka groszku konserwowego,
- oregano, sól, pieprz,
- 10 dkg startego sera żółtego,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżka oliwy.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente (pół twardo), na patelni rozgrzac oliwe (badz olej) i podsmazyc na niej czosnek. Następnie dodac pokrojaną w piórka cebulę i dusić pod przykryciem 10 min (mieszając by nie przywarła). Po upływie tego czasu dodać odsączony z zalewy groszek (mała puszeczka), wymieszać i dusić przez kolejne 10 min (aż groszek będzie miękki). Dodać śmietanę, wymieszć. Następnie posypać dwoma łyżkami startego żółtego, wymieszć i doprawić do smaku.
Przed podaniem posypać resztą startego sera wymieszanego z ziołami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Whiskey |