Składniki:
- główka sałaty lodowej,
- słoiczek kaparów,
- 30 dkg piersi z kurczaka lub indyka (mała pierś lub połówka trochę większej),
- parmezan,
- bazylia,
- oregano,
- ząbek czosnku lub czosnek granulowany,
- 3 łyżki majonezu (najlepiej winiary light),
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Sałatę lodową postrzępić na kawałki wymieszać z sosem (majonez, śmietana, czosnek,sól), w zależności od ilości gości rozłożyc na oddzielne tależyki (przepis na 4 duże porcje jeżeli sałatka jest jedyną potrawą na małym spotkanku lub dla 8, jeżeli to tylko przystawka), każdą porcję posypujemy grilowanym kurczakiem, kaparami i parmezanem.
Jak podawać?
Podawać z świeżą bagietką i masłem lub grzankami zapiekanymi z masełkiem czosnkowym...koniecznie białe lub różowe wino, piwo to ostateczność;)
Uwagi:
Kurczaka najlepiej grilować w następujący sposób: pokroić w małą kosteczkę, osolić, opruszyć ziołami (bazylia, oregano), wrzucić na suchą (bez tłuszczu!!!) teflonową patelnię i mieszać aż lekko obrumieni się ze wszystkich stron. Przed posypaniem sałaty ostudzić!
Polecam tą sałatkę po pierwsze bo jest przepyszna po drugie super łatwa i bardzo elegancka na spotkania z przyjaciółmi.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Ogix |