Składniki:
- 1 margaryna,
- 6 jaj,
- 1 szkl. cukru pudru (trochę zostawić do piany),
- 4,5 szkl. mąki,
- 4 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- powidła śliwkowe,
- 2 op. orzechów włoskich,
- 1 puszka słodzonego mleka w puszce,
- masło,
- mleko.
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Margarynę, 6 żółtek, cukier puder, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia zagnieść. Ciasto schłodzić i zostawić część do potarkowania na wierzch. Resztę podzielić na dwie części. Rozwałkować.
Placek włożyć do blachy, posmarować powidłami/dżemem, wyłozyć 0,5 piany z białek i 1 torebkę orzechów, potarkować trochę ciasta na wierzch.
Upiec takie 2 placki.
KREM:
Puszkę mleka gotować 2 godz.
Masło 200g ucierać dodając po łyżce mleka.
UKŁADAĆ:
placek + krem + placek + krem
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | sporo |
Autor | ruda |