Składniki:
- 4-5 pomidorów,
- 2 opakowania mozzarelli Galbani lub Zott (prawdziwej, a nie żółtego sera!),
- ocet balsamiczny,
- dobra oliwa np. z pestek winogron,
- cukier,
- sól,
- czosnek.
Jak przyrządzić?
1/5 szklanki octu Balsamicznego mieszamy z 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, z łyżeczkA cukru i szczyptą soli. Do mieszania najlepiej używać małego zakręcanego słoika. Potrząsamy nim, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie dodajemy ok. 2 razy tyle oleju, co octu i ponownie wytrwale mieszamy przez dłuższy czas. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Mozzarellę odsączamy i kroimy ostrym nożem w plastry. Pomidory układamy na talerzu, przykrywamy każdy plaster plastrem mozzarelli. Sos ponownie mieszamy po czym polewamy nim pomidory i mozzarellę. Gotowe do jedzenia !
Potrzebne przybory:
Nóż, deska, talerz, miska do sparzenia pomidorów, słoik.
Uwagi:
Pomidory z mozzarellą najlepiej smakują z białym pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | goga |