Dlaczego warto jeść pomidory?
TYNKA • dawno temuPomidory są w Polsce bardzo popularne. Może właśnie dlatego nie doceniamy i nie znamy ich cudownych właściwości. Pomidory to wieczna młodość. Zawierają bowiem likopen, antyutleniacz, który ma dwa razy większą siłę neutralizowania wolnych rodników niż beta-karoten. Likopen nie tylko chroni naszą skórę przed zmarszczkami, ale także zapobiega wielu chorobom, także nowotworom.
Witaminki, witaminki
Pomidory zawierają witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy i biotynę. Są także bogate w sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk i mangan.
Wieczna młodość
Dlaczego warto jeść pomidory? Bo jest w nich likopen, który ma ogromną siłę neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu nasza skóra dłużej będzie wyglądała młodziej. Ale jeszcze istotniejszy jest fakt, że likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc, jelita grubego i żołądka.
Pomidory i kosmetyki
Pomidory wykorzystuje się często w kosmetyce. Świetnie leczą trądzik młodzieńczy, rozjaśniają cerę i nawilżają. Przyczyniają się także do podwyższenia poziomu prokolagenu. Jego niedobór prowadzi do wiotczenia skóry. Pomidory spowalniają więc proces starzenia.
Pomidorowe przetwory
Świeże pomidory są oczywiście bardzo zdrowe, ale nie należy bać się także przetworów pomidorowych. Pomidory w puszkach, sosy pomidorowe, przeciery, ketchup zachowują większość wartości odżywczych. Jest w nich nawet więcej likopenu niż w świeżych owocach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze