Dlaczego warto jeść śniadania?
DAMIESA • dawno temuMówi się, że pierwszy posiłek w ciągu dnia jest najważniejszy i jest w tym wiele prawdy. Powód? Dostarcza on nam energii na cały dzień, dlatego śniadanie powinno się jeść najpóźniej trzy godziny po wstaniu z łóżka.
Kiedy się budzimy, po całej nocy „głodówki” organizmowi trzeba dostarczyć odpowiednią dawkę kalorii, a pożywny posiłek uzupełnia braki glukozy we krwi. Natomiast nie jedząc śniadania narażasz się na osłabienie organizmu i utratę koncentracji.
Co robić, gdy nie odczuwamy głodu po obudzeniu się? Najlepiej przygotować sobie śniadanie do pracy. Wybieraj świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, pij naturalne soki wyciskane z owoców oraz nie żałuj sobie nabiału. W trakcie diety jedz płatki kukurydziane lub owsiankę – napełnią Cię do syta, a przy okazji nie będą zbyt kaloryczne. Unikaj jedzenia ciężkostrawnych potraw. Jajka na bekonie, mimo że smaczne, nie są dobrym rozwiązaniem na codzienny posiłek. Zrezygnuj również z częstego jedzenia parówek oraz słodkich bułek. Takie rozwiązania są dobre tylko doraźnie. Twoje codzienne śniadanie powinno być przede wszystkim pożywne i zdrowe. Wybieraj więc produkty bogate w białko (ryby, jaja, wędliny), błonnik (orzechy, warzywa i owoce) oraz „dobre” węglowodany (pełnoziarnisty chleb, musli, owoce i warzywa).
Mitem jest, że nie jedzenie śniadania pozwala schudnąć. Nasz organizm wymaga bowiem uzupełnienia energii, bez której nie jest w stanie spalać tłuszczu. Głodówka spowalnia przemianę materii – tym samym nie tracisz zbędnych kilogramów. Osobom, które spożywają codziennie śniadanie, łatwiej jest nie tylko schudnąć, ale również utrzymać prawidłową masę ciała.
Źródło: jejzdrowie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze